Code voor in de

Over Ons

Onze Missie en Visie

Missie:

Bij de Fancy Fair Feesten staat verbinding en gemeenschapszin centraal. Ons doel is om elk jaar een dorpsfeest te organiseren dat de inwoners van Deurningen en de omliggende gemeenschappen samenbrengt, waarbij iedereen – van jong tot oud – kan genieten. Met ons evenement willen we meer zijn dan alleen een feest; we willen bijdragen aan een sterker sociaal netwerk en het verenigingsleven ondersteunen.

Visie:

Onze ambitie is om de Fancy Fair Feesten te laten uitgroeien tot hét evenement waar heel Twente jaarlijks naar uitkijkt. We blijven vernieuwen en groeien, terwijl we onze sterke tradities behouden. Met een breed scala aan activiteiten en een warme, gastvrije sfeer willen we ervoor zorgen dat de feesten voor iedereen toegankelijk zijn en een blijvende indruk achterlaten.

Doelstelling:

We streven ernaar om niet alleen een groot dorpsfeest neer te zetten, maar ook de gemeenschap te versterken door de opbrengsten te gebruiken om lokale verenigingen en initiatieven te ondersteunen. De Fancy Fair Feesten zijn hiermee een cruciale financiële motor voor het verenigingsleven in Deurningen en omgeving.

Geschiedenis

De Fancy Fair Feesten werden opgericht in 1949 en zijn inmiddels uitgegroeid tot een van de langst bestaande dorpsfeesten in de regio. Wat begon als een klein evenement om geld in te zamelen voor lokale projecten, is door de jaren heen geëvolueerd tot een groots vierdaags spektakel dat bezoekers trekt van ver buiten Deurningen.

In 2024 vierden we ons 75-jarig jubileum, een mijlpaal die we met trots hebben gevierd met een speciale jubileumavond. Gedurende deze 75 jaar hebben we zowel de tijdsgeest weten vast te houden als nieuwe elementen toegevoegd, om zo jong en oud te blijven betrekken bij het feest. Van kleinschalige bijeenkomsten in het parochiehuis tot grootschalige evenementen op de Deurningerstraat: de Fancy Fair Feesten blijven zich vernieuwen, zonder de kernwaarden van saamhorigheid en gemeenschapszin uit het oog te verliezen.

Op deze pagina delen we graag de toespraak die onze voorzitter op die bijzondere avond heeft gehouden. Een toespraak die niet alleen onze rijke traditie benadrukt, maar ook de vernieuwing en het voortdurende enthousiasme dat ons helpt om ieder jaar weer een succes te maken van de Fancy Fair Feesten.

Fancy Fair Feesten: 75 Jaar Traditie en Vernieuwing

Goedenavond iedereen! Vandaag vieren we een bijzonder jubileum, namelijk 75 jaar Fancy Fair Feesten! Laten we eens teruggaan naar 1949, toen het allemaal begon met een Fancy Fair om geld in te zamelen voor twee naaimachines en een knip- en naaicursus in het parochiehuis. Dat was het startschot voor een traditie die sindsdien is uitgegroeid tot iets groots en prachtigs.

Een jaar later werd de Fancy Fair gehouden om geld in te zamelen voor kleedkamers en velden van DSVD. Vanaf dat moment werd het elk jaar gehouden onder de vlag van DSVD, maar andere Deurningse verenigingen profiteerden er ook van mee. Het begon allemaal bescheiden in het parochiehuis, voor de jongeren onder ons, dat is het gebouw waar nu Ria Bartels in zit met haar prijzen en carnavalssteken. Daar werd op allerlei wijze geprobeerd geld in te zamelen middels een soort rommelmarkt en spelletjes. Dit bleek al gauw een gouden greep, waarbij gemeenschapszin centraal stond en die basis is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven: het dorp draaiende houden door samen te werken.

We kunnen aan de hand van de Fancy Fair Feesten de tijdsgeest terughalen. Hoewel dat misschien niet altijd zo werd gevoeld, zijn de feesten door de decennia heen met de tijd meegegaan. Wat begon als een gezellige buurtactiviteit midden in het dorp in de jaren '60, verhuisde na twee jaar naar de oude voetbalvelden van DSVD. Wederom voor de jonge garde onder ons; deze lagen destijds tussen de Witte Beer en de tweede rotonde richting Hengelo aan de linkerkant. Daar waar nu die grote villa in de wei staat. Later, in de jaren '70, verplaatste het feest naar de Vliegveldstraat, eerst op de grond van Wildhuis, rechts van de eigen weg die naar Transportbedrijf Hofsté loopt. Twee jaar later verhuisden we naar de wei van Kienhuis.

Bij Kienhuis in de wei groeide het festijn uit tot een van de grootste dorpsfeesten in de regio. Sowieso zijn de Fancy Fair Feesten een van de langst bestaande dorpsfeesten. Om maar een voorbeeld te geven: de eerste Zomerfeesten in Hengelvelde werden gehouden met geleend materiaal van de Fancy Fair uit Deurningen.

Ruim 30 jaar lang vond het festijn plaats aan de Vliegveldstraat, waar het snel uitgroeide van een bescheiden evenement tot een vierdaags spektakel met drie tenten. Er waren tenten voor spelletjes, consumpties en dans, en activiteiten voor jong en oud. Denk aan kermis, rommelmarkt, vogelschieten, parachutespringen, penaltyschieten, touwtrekken, hondenshows, country & western spektakel, weegschaal drukken, armpje worstelen, motorcrosswedstrijden, Run Bike Run en Piratenfestijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel een activiteit geweest op de Fancy Fair Feesten.

Tot ver in deze eeuw bleef de Fancy Fair trouw aan spelletjes en andere traditionele activiteiten om de naam eer aan te doen. Ook nu nog zou je de kindermiddag voor de jeugd onder die noemer kunnen laten vallen. Maar zoals gezegd: tijden veranderen en de Fancy Fair veranderde mee. Begin jaren '80 werden de feesten losgekoppeld van DSVD en ontstond een eigen stichting. De basis bleef echter hetzelfde: met vele vrijwilligers een mooi feest neerzetten, met voor elk wat wils, en het Deurningse verenigingsleven financieel ondersteunen.

Gelukkig blijven tradities ook bestaan: de Fancy Fair is altijd aan het begin van de bouwvak. Hoewel er weleens van is afgeweken omdat dat beter leek, keerde men al snel weer terug naar deze vertrouwde tijd. Eerst gaat de jeugd op Hadeskamp, en dan is het tijd voor de Fancy Fair Feesten, in de hoop dat nog niet iedereen op vakantie is. Vroeger had dit nog als reden dat mensen net vakantiegeld hadden gekregen, en dan was het nooit verkeerd dat er juist dan feest in het dorp was. Een bijkomend voordeel was dat er een dag extra kon worden gedraaid, want iedereen had toch vakantie. De maandagavond werd wereldberoemd in de regio, een soort reünie van oud-Deurningers die maar wat graag terugkwamen naar hun geboortegrond, samen met de jeugd uit de regio zorgden voor doorgaans bomvolle tenten.

De Fancy Fair heeft door de jaren heen zeker ook zware tijden gekend. In de jaren '80 was er veel concurrentie en was het niet vanzelfsprekend om de tent vol te krijgen. Vele artiesten kwamen voorbij: soms was het een groot succes, maar het draaide ook weleens uit op een fiasco. En dan was er altijd weer de maandagavond die het weekend weer goed moest maken. In de jaren '80 en '90 klonk vaak de naam van Normaal rond. Ze probeerden ze naar Deurningen te halen, maar dat was toen net een brug te ver. Maar de ambities waren er altijd.

Ze bleven constant zoeken naar nieuwe activiteiten om mensen te trekken. Een daarvan werd een blijvertje: de Run Bike Run. In 1997 werd deze nog gehouden tijdens het Fancy Fair weekend en liepen de lopers zelfs door de tent. Intussen uitgegroeid tot een vermaard eigen evenement, viert het nu ook al zijn 25-jarig jubileum.

In 2003 verhuisden we het hele spul en grei en al, na bijna 50 jaar van de Vliegveldstraat naar de Deurningerstraat, op de grond van Fons van Groots. Een gouden greep, zo bleek al vrij snel. Ondanks dat de samenwerking met de familie Kienhuis altijd fantastisch was. Toch was het altijd een prachtig gezicht, al die auto's van het dorp tot ver voorbij Frans op den Bult langs de Vliegveldstraat op zondagmiddag. Maar de tijden veranderden, en het was niet handig om zo dicht bij de stad te zitten. De afstand vanuit het dorp was iets verder, maar we kregen er nieuwe noabers voor terug. Gammelke omarmde de Fancy Fair Feesten vanaf het eerste uur en doet dat tot de dag van vandaag nog steeds.

Ook hier gingen de veranderingen gewoon door: de kermis kon niet meer, maar er kwam een festival voor in de plaats. Nieuwe evenementen zoals de Trekkertrek op de zondagmiddag, zijn niet meer weg te denken op de Fancy Fair Feesten. De berucht zondagmiddagen in lederhosen en Dirndl en Oostenrijkse topbands, waarbij aan het eind van de middag steevast het zeepsop tevoorschijn kwam en er over meterslange tafels werd buikgeschoven. Die vermaarde Tirolermiddag verhuisde naar de vrijdagavond, waar intussen de Bouwvak BBQ niet meer weg te denken is.

Nu, in het heden, staan we sterker dan ooit. De Fancy Fair Feesten bieden een breed scala aan activiteiten voor alle doelgroepen. Van heel jong tot heel oud. Van de gezellige Kindermiddag en het jeugdvoetbaltoernooi tot het darttoernooi en het Frühshoppen. De Grootste Bouwvak BBQ van Nederland is op de vrijdag een heerlijke start van de vakantie, en het spektakel van de Trekkertrek en Run-Bike-Run blijven hoogtepunten. Onze feestavonden zijn legendarisch, een perfecte mix van muziek, dans en gezelligheid waar we dit jaar Explosief afsluiten met een power-hour tijden Monday Madness.

Wat onze identiteit echt uniek maakt, is onze vernieuwde bloemvorm, waar vroeger vier harten samenkwamen in het midden, symbolisch voor het hart dat we allemaal hebben voor de gemeenschap, is het ontwerp geüpdate en behouden enkele bladen nog steeds deze vorm, een blijvende herinnering aan onze kernwaarden en onze band met Deurningen.

Dankzij jullie allemaal kunnen we blijven genieten van deze prachtige traditie. Laten we hopen dat we over 25 jaar een koninklijk jubileum kunnen vieren, een mijlpaal die deze gemeenschap absoluut verdient. Bedankt voor jullie inzet, enthousiasme en liefde voor de Fancy Fair Feesten.

Op naar de volgende 75 jaar!